WatZr-Logo-GeelVeelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is een watZr?

Een watZr is een kleine en simpele actie in en om je huis, die het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress vermindert. Daarmee draag je bij aan klimaatadaptatie en een duurzame waterketen.

Een watZr kan van alles zijn: bijvoorbeeld één tegel vervangen door een plantje, of de emmers buiten zetten omdat het vanmiddag hard gaat regenen en volgende week droog is, of korter douchen op warme dagen. WatZr je ook mee?

 

Waar komt de naam watZr vandaan?

WatZr staat voor Water en Zon. Het is een nieuw woord en we hopen dat we daarmee de aandacht trekken van zoveel mogelijk mensen. Hoe meer mensen gaan watZren, hoe beter!

Wat is klimaatadaptatie?

Het klimaat is aan het veranderen. We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Van hittegolven tot hoosbuien, of juist lange droge periodes. Dat zorgt voor overlast: hittestress, watertekort of juist zoveel water dat de riolen overstromen. Als je je voorbereidt, heb je minder last van deze effecten. Het is koeler en in om jouw huis en in jouw straat of buurt. De planten in jouw tuin overleven ook droge periodes, en je hebt geen last van ondergelopen straten. Dat is klimaatadaptatie.

Klimaatadaptatie is toch een taak voor de overheid en de waterbedrijven?

Zeker! En gemeenten, provincie en waterbedrijven doen van alles om overlast te voorkomen. Maar we kunnen het niet alleen: we hebben ook de hulp van inwoners nodig. Ongeveer de helft van het oppervlak in stedelijk gebied is namelijk privaat terrein.

Waarom krijgen we vaker te maken met hevig weer?

Door klimaatverandering wordt het warmer. Warme lucht kan meer waterdamp bevatten, waardoor het vaker en heviger kan regenen. Er is ook meer kans op onweersbuien met zware windstoten en grote hagel.

Waarom helpt het om tegels te vervangen door planten?

Betegelde tuinen worden in de zomer heel heet. Als je tegels vervangt door planten, houdt het groen jouw tuin op hete dagen koeler. Dat komt omdat planten minder opwarmen dan tegels. Ook verdampen planten water, waardoor de lucht afkoelt. Eigenlijk zijn planten een natuurlijke airco.

Waarom helpt het planten van een boom?

Bomen zorgen voor schaduw onder hun bladerdak. Ook verdampen ze water, waardoor de lucht er omheen afkoelt. In de buurt van een gemiddeld grote boom kan het op hete dagen wel 2 tot 5 graden Celsius koeler zijn dan in de omgeving. Door de schaduw droogt de bodem minder uit. Daardoor hebben je planten minder water nodig.

Ik help graag bij het verspreiden van de boodschap, kan dat?

Daar zijn we blij mee! We ontwikkelen beeldmateriaal dat je kunt delen op sociale media, en posters die je zelf kunt uitprinten en ophangen in je raam. Die vind je binnenkort in de toolkit voor inwoners. Volg ons in de tussentijd op instagram: https://www.instagram.com/watzr.nl/

Er zijn al best veel van dit soort acties, zoals het NK Tegelwippen. Wat voegt de WatZr-campagne toe?

We hebben de WatZr-campagne zo ontwikkeld dat deze verbindend werkt. Er zijn allerlei acties en initiatieven van allerlei organisaties die te maken hebben met klimaatadaptatie en/of een duurzame waterketen. Het NK Tegelwippen is een hele goede en succesvolle actie, die perfect past bij de doelstelling van de WatZr-campagne. We delen dit soort initiatieven en acties via onze kanalen. Zo versterken we elkaar. Hoe meer mensen we bereiken, hoe beter!

Is er een toolkit voor partners?

Jazeker! De WatZr-campagne is online zichtbaar via de website, instagram en social media van alle partners en zichtbaar op straat in de gemeenten. Voor de campagne op straat is een toolkit ontwikkeld, waar alle partners op 4 momenten in het jaar mee aan de slag kunnen. Ben je partner van de watZr campagne? Download dan de toolkit en help mee om inwoners te motiveren dat ze gaan watZren.

De vragen delen

Hitte-stress

We hebben steeds vaker te maken met hittestress. Dan is het zo heet dat mensen en dieren er last van krijgen.

Gelukkig is er ook goed nieuws: jij kunt helpen! Met simpele acties in en om je huis kun je het risico op hittestress en droogte verminderen.

WatZr je ook mee?

Wat is een watZr?

Een watZr is een kleine en simpele actie in en om je huis, die het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress vermindert. Daarmee draag je bij aan klimaatadaptatie en een duurzame waterketen.

Kleine actie, groot effect!

Meer watZrs vind je ook op instagram.