Een makkie! wateroverlast watZren
Met simpele acties in en om je huis kun je het risico op wateroverlast verminderen.
WatZr je ook mee?
Door veranderingen in ons klimaat krijgen we steeds vaker te maken met korte fikse regenbuien. Dat kan tot wateroverlast leiden.
Je ziet grote, diepe plassen op straat en zelfs je tuin kan onder water komen te staan. Uiteindelijk zakt dit water wel weg, maar het gaat erg langzaam. Daar kunnen we samen wat aan doen. Bijvoorbeeld door onze omgeving groener maken. Dan geven we meer ruimte aan regenwater.
In de stad, waar de huizen vaak dicht op elkaar staan en veel tuinen betegeld zijn, kan bij een fikse regenbui het water niet snel wegstromen. De straat staat eerder vol plassen regenwater. Daarom is het belangrijk dat we samen ons eigen plekje zo groen mogelijk maken. We voorkomen dan met elkaar de kans op wateroverlast.
Waarom loopt het riool eigenlijk over als er lokaal te veel regen valt? Het kan voorkomen dat er meer water valt, dan het riool kan afvoeren. Het water kan dus niet weg en blijft op bijvoorbeeld de straat staan. Een korte tijd wat water op straat is niet zo erg. Dat levert hooguit wat hinder op. Maar als het lang duurt en om veel water gaat, is dat een onwenselijke situatie. Dan ontstaat overlast. Wateroverlast komt niet elke dag voor, maar helaas wel steeds vaker.
Gelukkig kunnen we allemaal iets doen. Als bewoner van een straat kan je, samen met je buren, watZren: de kans op wateroverlast verkleinen door in en om je huis maatregelen te nemen, bijvoorbeeld tegels eruit halen en er planten voor in de plaats zetten.
WatZrs
Een watZr is een kleine en simpele actie in en om je huis, waarmee je bijdraagt aan klimaatadaptatie en een duurzame waterketen.
WatZr je ook mee?