In de herfst zorgen bomen en struiken dichtbij huis voor bladeren in de dakgoot. Maak regelmatig en voordat het gaat regenen je dakgoten schoon, dan voorkom je wateroverlast.
WatZr je
dakgoot schoon
.
Als de dakgoot goed bereikbaar is en je er op een veilige manier bij kunt. Bel een klusjesman als je het liever niet zelf doet.
Hoe vaak moet ik mijn dakgoot schoonmaken?
1 keer per jaar, in de herfst is voldoende. Staan er veel bomen bij het huis, maak de goot dan 2 keer per jaar schoon: in het voorjaar en in de herfst.
Het is herfst en de bomen verliezen in hoog tempo hun bladeren. Staan er bomen dichtbij je huis, dan kunnen bladeren zich snel ophopen in je dakgoot. Maar ook mos op de dakpannen en restjes van vogelnesten kunnen in de dakgoot blijven liggen en ophopen als het gaat regenen.
Of je dakgoot van zink, pvc of aluminium is, als je deze niet schoonmaakt, kan de goot en de afvoer verstopt raken. Het water kan niet goed doorstromen en stroomt over de dakgoot langs de gevel van je huis of zorgt op een andere plek bij de afvoer voor problemen, bijvoorbeeld een grote plas water in de tuin of bij de achterdeur. En als er water in de dakgoot blijft staan, kan deze bezwijken onder het gewicht.
Hoe herken je een verstopte dakgoot?
- Je ziet planten en mos in de dakgoot groeien. Opgehoopt vuil in de goot vormt een goede voedingsbodem om te groeien. Zelfs gras kan er groeien!
- Er stroomt water over de rand van de dakgoot. Op die plek kan het water niet goed doorstromen naar de afvoer.
- De onderkant van de dakgoot is nat en blijft nat. De dakgoot biedt niet genoeg ruimte voor al het regenwater en loopt aan alle kanten van de goten af en stroomt langs de gevel van je huis.
- Bij de regenpijp komt een straal water naar beneden tijdens een regenbui. De vergaarbak of regenpijp is verstopt.