Alle soorten olie en vet worden hard in onze leidingen. Dat kan verstopping veroorzaken. Spoel het niet door, maar breng restjes olie en vet naar de milieustraat of doe het bij het restafval.
WatZr je
oliebollenvet
.
Wateroverlast door verstopping
Is het wekenlang droog en valt ineens veel regen, dan stroomt het regenwater supersnel door het riool en woelt opgedroogd vuil los. Dat hoopt zich te snel op bij de pomp. Een schoon riool kan veel water transporteren. Ook een flinke bui. Maar hoe meer rommel er in het riool komt, hoe minder water erdoor kan. Een schoon riool helpt dus om wateroverlast voorkomen!
Tip: giet het terug in een gebruikte plastic fles of leeg pak melk en breng het naar het afvalbrengstation. Of doe het in de gele container om het vet te recyclen!
Niet in de afvoer: vetresten en olieresten
Spoel overgebleven jus of een restje soep niet door de afvoer in de keuken of door het toilet. Want het riool heeft een lage temperatuur. En afgekoeld vet wordt hard in je leidingen. Dit geeft verstoppingen in huis en het riool in de straat.
En vloeibare olie?
Met vet bedoelen we alle soorten vetten: van roomboter tot kokosolie, van reuzel tot zonnebloemolie. Alle vetten en oliën geven kans op verstopping.
Frituurvet en oliebollenvet gooi je weg bij de milieustraat en inzamelpunten. Giet afgekoelde restjes vet in een lege plastic fles, zodat het niet lekt. Geen inzamelpunt in de buurt? Gooi restjes vet bij het restafval!