WatZr-Logo



Samen het riool schoon watZren

Met een paar simpele acties houden we samen het riool schoon. Want met een schoon riool kun je het risico op wateroverlast in jouw straat verminderen.

WatZr je ook mee?

Het riool zit steeds vaker verstopt, vooral met vochtige doekjes en vet. Ons afvalwater spoelt niet meer goed door en de pompen in het rioolsysteem lopen vast. Als het dan ook nog flink regent, kunnen we overlast krijgen op straat of in huis. Het goede nieuws is: we kunnen er zelf iets aan doen! Door goed na te denken over wat we doorspoelen.

Vochtige doekjes zijn voor het riool het allergrootste probleem.
Wipes, toilet tissues of billendoekjes; hoe je het ook noemt, het zijn allemaal vochtige doekjes. Ze zijn te stevig om uiteen te vallen in het afvalwater en veroorzaken verstoppingen in het riool. Dus gooi vochtige doekjes apart weg, bij het restafval in de grijze bak of zak.

En biologisch afbreekbare doekjes?
Het afbreken van zo’n doekje duurt weken tot jaren. Spoel je het door, dan is het binnen 15 minuten bij de rioolpomp! Veel te kort om op te lossen dus. Daarom horen biologische doekjes ook bij het restafval.

WatZr een prullenbakje en spoel geen vochtige doekjes door

Niet in de afvoer: vetresten en olieresten
Spoel overgebleven jus of een restje soep niet door de afvoer in de keuken of door het toilet. Want het riool heeft een lage temperatuur. En afgekoeld vet wordt hard in je leidingen. Dit geeft verstoppingen in huis en het riool in de straat.

Kopje baking soda

Afvoer verstopt? Met een kopje baking soda, azijn en heet water los je het op.

En vloeibare olie?
Met vet bedoelen we alle soorten vetten: van roomboter tot kokosolie, van reuzel tot zonnebloemolie. Alle vetten en dus ook alle oliën geven kans op verstopping.

Animatie over oliebollenvet

Frituurvet en oliebollenvet gooi je weg bij de milieustraat en inzamelpunten. Giet afgekoelde restjes vet in een lege plastic fles, zodat het niet lekt. Geen inzamelpunt in de buurt? Gooi restjes vet bij het restafval.

Een schoon riool helpt om wateroverlast te voorkomen

Is het wekenlang droog en valt ineens veel regen, dan stroomt het regenwater supersnel door het riool en woelt opgedroogd vuil los. Dat hoopt zich te snel op bij de pomp. Een schoon riool kan veel water transporteren. Ook een flinke bui. Maar hoe meer rommel er in het riool komt, hoe minder water erdoor kan.

Gooi geen rommel op straat. Blikjes, plastic zakken en ander afval komen via putjes in het riool en kunnen verstopping veroorzaken.

Gedeukt blikje

Je kunt maar 1 ding goed doorspoelen in het toilet, en dat is toiletpapier.
Het valt binnen enkele minuten uiteen in vlokjes die goed doorspoelen en veroorzaakt geen verstoppingen.

WatZr-toiletpapier

WatZrs

Een watZr is een kleine en simpele actie in en om je huis, waarmee je bijdraagt aan klimaatadaptatie en een duurzame waterketen.

WatZr je ook mee?

WatZr je dakgoot schoon
Frituurvet hoort in de gele bak
WatZr je rommel
Prullenbakje
WatZr afvoer

WatZr delen

WatZr-Hittestress-Bloem-02
WatZr-Hittestress-Bloem-02
WatZr-Hittestress-Bloem-02
WatZr-Hittestress-Bloem-02
WatZr-Hittestress-Bloem-02
WatZr-Hittestress-Bloem-02