WatZr-Logo-GeelWin je eigen watZr!

WatZr feliciteert de 4 winnaars van de prijsvraag ‘Win je watZr’
In maart en april konden inwoners van het Noorderkwartier hun watZr idee opsturen en daarmee kans maken om de uitvoering hiervan te winnen. Uit alle inzendingen heeft de jury 4 winnaars gekozen. Eind juni kregen de vier winnaars bezoek van hovenier Bram Engberts en zagen hun watZr idee werkelijkheid worden. Bekijk hier hoe het is geworden.

Prijsvraag win een watZr

Wat is een watZr?

Een watZr (van water en zon) is een kleine en simpele actie in of rond je huis, die het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress kan verkleinen, of bijdraagt aan een schoon riool.

Een echte ´voortuin´ in Hippolytushoef
Wieteke had het idee ingestuurd om een geveltuintje te realiseren. ´Minder zinloze verharding en meer groen´ zoals Wieteke het omschreef. Bovendien draagt het bij aan een groen straatbeeld en gaat er minder hemelwater naar het riool. Met de juiste voorbereiding was het relatief snel gedaan. Nadat de steentjes waren verwijderd is de zandlaag weggehaald, waarna de tuinaarde is aangebracht. De kantopsluiting van de verharding is vakkundig weer teruggebracht om te voorkomen dat deze gaat schuiven en uitspoelen. Terwijl hij de planten in de geveltuin plaatst legt hij Wieteke uit wat voor type planten het zijn. Van zomerbloeiers tot groenblijvende winterplanten. ´Het plaatsen van planten is de kers op de taart´. Terwijl een buurtbewoners langsloopt en het initiatief toejuicht nemen wij afscheid van de winnaars. ´Rijke mensen hebben een fortuin, maar wij hebben nu een echte voortuin´.

Oase van groen op balkon in Zaanstad
Rob zijn wens was een groen balkon. Met een balkon vol op het zuiden was het deskundig advies van Bram welkom. Na uitleg over welk type plant de volle zon goed kan hebben en hoe je deze moet onderhouden werd begonnen aan de aanleg van een verticale tuin. ´Het oogt meteen een stuk groener´ was de eerste reactie van Rob. In nog geen anderhalf uur tijd is het balkon van Rob gewatZrd in een oase van groen. Naast advies en de groene aanwinsten op het balkon is ook een bewateringssysteem op zonne-energie geïnstalleerd. Rob was erg blij met de uitvoering van zijn watZr en hoopt andere te inspireren met dit voorbeeld.

Waterton voor vogeltjes in Heemskerk
Karin uit Heemskerk is met recht een echte vogelvriend. Haar idee was een waterton waar kleine vogels in konden badderen en drinken. Bram heeft speciaal voor deze watZr een cortenstaal drinkbak neergezet die het mogelijk maakt ook de kleinere vogels te laten drinken. Een mooie waterton die prachtig staat in de tuin. De planten erom heen maken het helemaal af.

Een coolspot in Grootebroek
Hanny heeft een tuin op het zuiden die met het kleinste beetje zon al erg warm wordt. Om niet binnen te moeten zitten bij zonnige dagen was haar watZr-wens om een coolspot te creëren in haar tuin. Goed voorbereid werden twee rvs draden gespannen over de breedte van de achtertuin. Nadat er een aantal tegels uit de verharding waren verwijderd heeft Bram op twee plaatsen een ‘blauwe regen’ geplant. Hierdoor is er standaard schaduw in de achtertuin en kan Hanny ook buiten zitten bij zonnige dagen. Hanny was erg blij met de oplossing.

Win-je-WatZr-Gieter

We bedanken iedereen die meegedaan heeft: jullie zijn geweldig!
We hebben veel inzendingen ontvangen en het enthousiasme was groot. We hopen natuurlijk dat alle mensen die een watZr ingezonden hebben maar helaas niet gewonnen hebben, toch aan de slag gaan om de kans op wateroverlast en watertekort te verkleinen.

Benieuwd naar wat je allemaal kan watZren? Kijk dan eens rond op deze site. Je vindt hier veel inspiratie & tips. En gratis posters die je zelf kunt printen om iedereen te laten weten wat je gewatZrd hebt.

Heb je al gewatZrd?
Stuur vóór 19 augustus een e-mail naar info@watzr.nl met daarin een foto van je watZr. Leg uit waarom dit jouw favoriete watZr is en maak kans op de Gouden Gieter!

WatZr je ook mee?

Wat kan ik watZren?

WatZr-je-omgeving-groen
WatZr-je-balkon-groen
WatZr-een-coolspot
Regenton - watZr
WatZr-de-juiste-planten

WatZrs zijn kleine maatregelen in en om je huis om de kans op wateroverlast en watertekort te verkleinen. WatZr je ook mee?

Deel deze pagina