WatZr-Logo-groenSamen de tuin watZren

Soms is er wateroverlast, en soms is er juist watertekort. Dat komt omdat het klimaat verandert. Door in en om je huis eenvoudige maatregelen te nemen, bereid je je voor op perioden van te veel water óf te weinig. Iedereen met een voortuin en/of achtertuin, balkon, dak of slechts een paar ramen kan meehelpen om de kans op wateroverlast en hittestress te verkleinen.

WatZr je ook mee?

Het vergroenen van de buurt, zorgt voor koelte tijdens droge periodes en voor het opnemen van overtollig water tijdens hevige buien. Want in de tuin, op het balkon, of in een paar potten bij de voordeur of aan het raamkozijn; écht overal is plek voor groen. Iedereen kan iets doen. Samen maken we het verschil.

Groene tuinen zijn heel belangrijk.
Toch vinden we het vaak lastig om onze omgeving groener te maken, mede omdat we weinig onderhoud willen. Toch zijn er veel voordelen van een groene tuin. Zo’n tuin maakt niet alleen onze omgeving minder kwetsbaar voor wateroverlast of watertekort. We ontmoeten daardoor meer buren, kinderen hebben een leuke plek om te spelen en onze omgeving wordt gezonder en mooier.

Wat-is-een-watZr

Groene voortuin
Als we bezig zijn met het groener maken van de tuin, vergeten we vaak de voortuin. En dat is jammer, want een groene voortuin is koeler en neemt water op aan de straatkant. En de straat is de plek waar we wateroverlast en hitte het meest ervaren.

Een groene voortuin heeft ook een ander voordeel. Een straat vol beplante voortuinen nodigt uit om door te wandelen en contact te maken met buren. In een straat met groene voortuinen praten buren meer met elkaar en dat geeft een gelukkiger gevoel. Groene voortuinen verminderen daarmee de kans op eenzaamheid. Wonen in en kijken naar een groene omgeving, daar worden we vrolijk van! En dan zijn we ook gezonder. Alleen al door de voortuin te vergroenen, is dat effect merkbaar.

WatZrs

Een watZr is een kleine en simpele actie in en om je huis, waarmee je bijdraagt aan klimaatadaptatie en een duurzame waterketen.

WatZr je ook mee?

WatZr je dakgoot schoon
WatZr-je-balkon-groen
Prullenbakje
WatZr afvoer

WatZr delen